Skip to content

AUTENTICITATE ÎN DESIGN INTERIOR SAU CUM NE „VORBESC” MATERIALELE


Cât de importante sunt materialele folosite într-un proiect de design interior? Cum trasează ele linia fină dintre utilitate și estetică?  Poate un spațiu să transmită o senzație diferită, în funcție de finisajele sale?

Sunt doar câteva dintre întrebările care iau contur înainte de începerea unui proiect de amenajare. La Studio 2.1, credem cu tărie că fiecare material ales poate transforma imaginea unui spațiu. De aceea, alegem să facem asocieri neașteptate care scot în evidență frumusețea și particularitatea fiecărui material. Lăsăm materialul să “vorbească” de la sine, să îmbie la atingere, să ofere o senzație de confort. Dintre toate acestea, vă prezentam în continuare câteva dintre preferatele noastre.

Începem lista cu piatra naturală (marmură, travertin, ardezie etc).  Deși este un material rece, atât la propriu cât și la figurat, piatra naturală poate transforma cu ușurință o simplă baie într-un spațiu luxos, ca de spa, în care să te simți răsfățat.

Alt material pe care îl folosim cu încântare este lemnul natur. Acesta poate oferi senzația  caldă de “acasă” și poate fi folosit în multe moduri, de la parchet, la mobilier și până la placări de pereți.

Textilele precum fetru, in catifea… toate au de spus o poveste. Un spațiu în care folosim un element accent de catifea (ex: fotoliu, taburet, perne) se va transforma cu siguranță într-unul rafinat. Totodată, textilele pot fi folosite ca finisaje – cum ar fi tapetul, care prin textură aduce un plus de eleganță.

Betonul sau cimentul: deși, la prima vedere, nu sunt cele mai prietenoase materiale într-un interior, ele se pot regăsi în diverse forme creative pentru a întregi un design. De exemplu, putem lăsa nefinisat un plafon, astfel încât placa de beton să rămână vizibilă. În acest fel, obținem un aspect industrial al interiorului. De asemenea, plăcuțele decorative de ciment devin un finisaj jucăuș și cu personalitate care amintește de arhitectura orientului mijlociu.

De ce le mai multe ori, cărămida este un element pe care este bine să îl folosim dacă el există deja în spațiul ales, precum o casă veche. Lăsând pereții decopertați de tencuială, doar cu zidăria de cărămidă, aceștia au de spus o poveste vie despre istoria casei.

Metalul: cupru, alama. Un alt element “rece”, dar care contribuie cu succes la eleganța unei încăperi, atât timp cât se regăsește doar în accente de mobilier (măsuțe de cafea, corpuri de iluminat, decorațiuni etc.). Alama este un material extrem de interesant care odată asociat cu piatra creează un elemnt prețios în design.

 Sticla – un element neutru în design. De cele mai multe ori, sticla este asociată cu alte materiale având mai multă personalitate, tocmai pentru a le evidenția. De exemplu, sticla fumurie asociată cu alama arată foarte bine pe ușile de dressing.

Case vechi unde s-au păstrat elementele de construcție pentru autenticitate sau spații moderne, complet inovatoare, indiferent ce proiect ni se deschide, nu trebuie să uităm că fiecare casă are de spus o poveste. Povestea sa unică.